– Kompensasjonsordningen vil gi hjelp til de som er økonomisk hardt rammet av virusutbruddet og bidra til at levedyktige bedrifter kan komme seg gjennom krisen. Dette er viktig for å unngå unødvendige konkurser og bevare arbeidsplasser sånn at folk fortsatt har en jobb og gå til når vi skal ta hverdagen tilbake, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).
Kompensasjonsordningen vil omfatte bedrifter som har minst 30 prosent omsetningsfall sammenlignet med samme måned året før. For mars vil satsen være 20 prosent, siden de strenge smittevernstiltakene ble innført først 12. mars.
Ordningen vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai, og utbetalingene vil skje etterskuddsvis basert på faktisk omsetning i de aktuelle månedene.
Minstegrense for støtte
Det legges opp til en todelt modell for beregning av kompensasjon.
- Foretak som er pålagt å stenge ned av staten, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned. Beregnet slik:
Reduksjon i omsetning x uunngåelige faste kostnader x justeringsfaktor på 90 prosent - Bedriftene som ikke er pålagt å stenge, men likevel opplever reduksjon i omsetning på 30 prosent eller mer (20 prosent i mars), vil få kompensasjon beregnet slik:
Reduksjon i omsetning x (unngåelige faste kostnader – egenandel på 10 000 kroner) x justeringsfaktor på 80 prosent
Minstegrensen for å få utbetalt kompensasjon er 5 000 kroner. Vi legger opp til at den øvre grensen for støtte per foretak blir 30 millioner kroner per måned og at det settes en høyere maksgrense for konserner, forutsatt at en slik løsning kan godkjennes av ESA. Regjeringen vil foreslå at vi kommer tilbake til de endelige grensene i en egen forskrift.
Kontroll – ikke nå, men senere
Selve ordningen skal forvaltes av Skatteetaten – som allerede nå varsler at bedrifter som søker støtte kommer til å bli kontrollert i etterkant.
– Denne ordningen vil ha stor betydning for de delene av norsk næringsliv som sliter i dagens situasjon. Kompensasjonsordningen skal på plass raskt, slik at selskaper som er rammet av betydelig omsetningssvikt, kan få utbetalt støtte i løpet av kort tid, forteller skattedirektør Hans Christian Holte.
Han forteller at arbeidet med å tilrettelegge kompensasjonsordningen er allerede godt i gang.
– Skatteetaten skal raskt etablere en så enkel og effektiv ordning som mulig. Samtidig er det viktig at rask og automatisert saksbehandling ikke går på bekostning av etterlevelse av regelverket. Derfor vil kontrollrutiner for kompensasjonsordningen ha høy prioritet i Skatteetaten, understreker skattedirektøren.