Slik unngår du å bli lurt av falsk skattemelding

Stig Flesland

Alle skal nå ha mottatt skattemeldingen. I kjølvannet av denne følger det ofte sms eller e-post fra kilder som utgir seg for å være Skatteetaten hvor hensikten er å lure til seg sensitiv dokumentasjon som kan bli brukt til identitetstyveri og svindel.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Vil du lære mer? Ta vårt nettkurs: Hvordan unngå økonomisk kriminalitet?

Imidlertid har Skatteetaten en fast regel som sier at de ALDRI legger inn lenker i epostene sine. Skatteetaten vil heller aldri be om f.eks. kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via sms eller e-post. Skatteetatens elektroniske kommunikasjon med skattytere som omfatter slike personsensitive opplysninger skjer alltid innlogget via skatteetaten.no og altinn.no.

Gi derfor aldri fra deg slike opplysninger uten å være logget inn med MinID, BankID eller annen trygg pålogging.

Blitt forsøkt svindlet?

Dette må du gjøre hvis du har mottatt forsøk på epost-svindel:

  • Ikke oppgi noe av informasjonen det bes om, eller svar på sms eller e-post som du er usikker på. Trykk ikke på lenker eller vedlegg, men slett e-posten.
  • Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig.
  • Send gjerne videre mistenkelige sms eller e-poster til phishing@skatteetaten.no.

Ikke bli lurt

Her er Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  • Se nøye på sms og e-poster du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  • Sammenlign e-postadressen med tidligere ekte e-poster. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å produsere falske e-poster og sms.
  • Vær særlig oppmerksom hvis du i en sms eller e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  • Spesielt på mobil kan det være fristende å klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  • Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ring 800 80 000.