– Det trengs klarere skatteregler for rikspolitikere som pendler. Det er helt uklart hva som gjelder, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe.
Politikere som pendler har ikke de samme kravene som andre pendlere, for å få skattefrie pendlergoder, ifølge Skatteetaten.
De slipper blant annet et krav om å reise hjem et visst antall ganger i året, slik andre pendlere må.
Hvilke skatteregler som faktisk gjelder for politikerne som pendler, har det oppstått uenighet om mellom Stortinget, Statsministerens kontor og Skatteetaten.
Det har også kommet fram at Skatteetaten har gitt ulike råd i pendlerbolig-saker. Og det er ikke klart hvilke politikere som ender med å få skattesmell, og hvor stor den blir.
Pendlerbolig-sakene starta med Aftenpostens avsløring om en skattefinte fra avgått KrF-leder, Kjell Ingolf Ropstad.
Fredag meldte Adresseavisen at Stortinget gir Linda Helleland skattefrie pendlerreiser, selv om hun pendler til et annet sted enn sitt skattemessige bosted.
– Til nå har det skura og gått på et vis. Men sakene i media de siste månedene viser at det er behov for opprydding, slik at det ikke er tvil om hvilke skatteregler som gjelder for politikerne. Det bør man kunne forvente, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe.
– Forskjeller må begrunnes godt
Pendlerbolig-sakene har utløst en hel rekke ryddetiltak, blant annet en skattekontroll av Stortinget og Statsministerens kontor. Stortingets administrasjon har også gitt et utvida mandat til en ekstern gruppe som skal gå gjennom Stortingets interne regler.
Men skattereglene er det ingen som har sagt offentlig at det er satt i gang noen rydding i.
Skattereglene er heller ikke en del av ryddejobben Stortinget alt har satt i gang, har stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) bekrefta til Adresseavisen.
– Noen saker om politikeres bruk av ordninger de siste par åra har vært rene lovbrudd. I andre tilfeller kan nok et uklart regelverk ha medvirka til at politikerne har innretta seg på en måte som det nå i ettertid kan settes spørsmålstegn ved. Det er uheldig, og her har flere et ansvar, blant annet Stortinget som lovgiver, sier Lothe i Skattebetalerforeningen.
– Noen bør nå sette seg ned og tenke grundig gjennom hvordan vi skal ha det framover, sier han.
Ett av forholdene Lothe mener det må ryddes opp i, er kravet til avstand til jobben for politikerne. Vanlige folk ville ikke fått skattefradrag ved å pendle så kort som 40 kilometer, ifølge Lothe.