Alle partiene på Stortinget stemte for å tette igjen internasjonale skattehull. Bare ikke Frp.
Rett over nyttår stemte flertallet på Stortinget for å innføre den nye skatteloven «Lov om suppleringsskatt på underbeskattet inntekt i konsern».
Her kan du lese saksgang og vedtak i Stortinget.
Fire dager etter vedtaket slo Dagens Næringsliv opp at Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, reagerte på vedtaket. Til Dagens Næringsliv omtaler Limi vedtaket som uansvarlig og moralistisk. Da Siv Jensen satt som finansminister i den første Solberg-regjeringen var hun pådriver for å få på plass en slik lov.
Ifølge Limi reagerte de i Frp først på den korte tiden denne omfattende saken ble behandlet av Stortinget.
– Jeg tror jeg aldri har sett et EU-direktiv blitt implementert som norsk lov på så kort tid, sier Limi i Politisk kvarter på NRK. Han mener at vedtaket i Stortinget går løs på rettssikkerheten.
– Det er mest målrettet angrep på skatteparadis noen gang. 140 land er enige om at vi vil bekjempe skatteparadis, svarte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Les også: Slik er selskapsskatten i Europa
Tetter skattehullene
Avtalen innebærer at alle EU-land, USA, Storbritannia, Australia, Japan, Canada, Sør-Korea og Norge innfører en minimumssats på 15 prosent skatt.
– Kjernen i denne saken er at selskapene ikke skal kunne flytte overskudd ut av Norge for ikke å skatte av det, poengterte Vedum.
Limi på sin side viste i debatten til at det er ulike nivå på selskapsskatten rundt i Europa. Skattebetaleren har tidligere publisert en oversikt som du kan se her. Denne viser at Norge er omtrent midt på treet i europeisk målestokk.
– Det betyr at landene har mulighet til å konkurrere på skattenivået for å tiltrekke seg bedrifter. Det er egentlig positivt. Da er det opptil hvert enkelt land å bestemme sitt skattenivå. Det er sunn konkurranse så lenge det er på et nivå som det vi opplever i Europa, sa Limi og la til: – Vi er også opptatt av at multinasjonale selskap skal betale skatt i de landene inntektene genereres, forklarte Limi.
– Norge tjener på at vi tetter smutthullene på skatteparadis. Vi står opp for norske selskap og interesser for å jevne ut. Vi ønsker at norske selskap skal komme bedre ut, parerte Vedum.
Les også: Norge på utbytteskatt-toppen
Viktig å være med
Finansministeren fikk svar på tiltale fra Limi som mente det er drøyt å påstå at land med lavere satser enn Norge er skatteparadis.
– De har valgt å ha lavere satser for å tiltrekke seg næring, det må de ha full anledning til. Limi peker på det han mener kan bli en utfordring, at rundt 200 norske selskap med virksomhet i utlandet kan bli rammet av dette. At de kan komme i posisjon til tross for at de allerede betaler 22 prosent i selskapsskatt til Norge.
Også Høyre mener at behandlingen i Stortinget gikk veldig fort. Samtidig pekes det på at det er viktig for Norge å være med når loven implementeres i EU i 2024.
– Dette er en viktig skatt. Det handler om å ikke uthule skattesystemet. Vi synes det er en viktig sak og er glad for at dette kommer på plass nå, og at EU leder an, sier Høyres nestleder Tina Bru til DN.