Fradrag fra A til Y

Jakten på fradragene er viktig for mange. Skattebetalerforeningen har laget en oversikt over det du kan ha krav på.

skattefag

Hvert eneste år går Skattebetalerforeningen gjennom alle fradragene du trenger til din personlige skattemelding, og sørger for at du er oppdatert. Så også i år. Disse har vi sortert alfabetisk, slik at det skal bli lettere for deg å finne fram.

For selv om mange av fradragene er forhåndsutfylt i skattemeldingen, er det fornuftig å sjekke om de er korrekt ført. Dessuten er det slik at ikke alle fradragene er ferdigutfylt. Altså skal du ikke se bort fra at det kan være gode økonomiske grunner til å dobbeltsjekke at alt er som det skal være.

Og så må vi ikke glemme at det er vår plikt å kontrollere postene i skattemeldingen, selv om den er ferdig utfylt.

Absolutt alle fradragene og mer til finner dere i Skattehåndboken

Aksjehandel

Du har krav på fradrag for løpende utgifter i forbindelse med aksjehandel. Utgifter som direkte kan henføres til kjøp og salg (kurtasje) fradragsføres i forbindelse med salget. Andre utgifter kan det kreves fradrag for løpende, det vil si i det året de påløper. Dette kan for eksempel være utgifter til å holde seg oppdatert i markedet, spesiell programvare for aksjehandel, abonnement på realtidskurser ved ulike børser mv.

Alternativt fordelingsfradrag

Har du jobbet i utlandet, kan du ha krav på alternativt fordelingsfradrag i skatten. Har du lønnsinntekt fra utlandet kan du ha krav på fradrag dersom vilkårene etter den såkalte ettårsregelen er oppfylt, eller dersom du har jobbet i et land Norge har unntaksskatteavtale med.

Fradraget er en forholdsmessig nedsettelse av skatten i Norge med den delen av skatten som skyldes utenlandsinntekten.

Arbeidsreise

Det gis fradrag for daglig reise mellom hjem og arbeidssted. Du multipliserer antall kilometer med en sats på 1,76 kroner. Du må trekke fra et bunnbeløp på 14.950 kroner, som ikke er fradragsberettiget. Fradraget er begrenset oppad til 97.000 kroner før bunnfradrag.

I 2024 må du ha en daglig arbeidsreise på 18,47 km hver vei i en fulltids stilling (230 dager) for å få fradrag.

Boligselskap

Fradragsberettigede kostnader for andelseier eller sameier i boligsameie blir som regel innrapportert fra laget/sameiet, og kommer forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Bompenger

Du har kun fradragsrett dersom bilbruk til og fra jobb fører til at du får minst to timer kortere reise- og ventetid enn du ville hatt med kollektivtransport, regnet under ett for hver gang du reiser hjemmefra til du kommer hjem igjen. For å få fradrag må samlede utgifter til bom og ferge overstige 3.300 kroner per år. Er vilkårene oppfylt får du fradrag for de samlede utgifter.

BSU (boligsparing for ungdom)

BSU-ordningen gir fradrag direkte i skatt med 10 prosent av innbetalt beløp. Maksimalt innbetalt beløp er 27.500 kroner per år, noe som gir et maksimalt årlig skattefradrag på 2.750 kroner. Maksimalt samlet sparebeløp er 300.000 kroner.

BSU-kontoen vises i skattemeldingen, der du også finner andre kapitalposter, men selve fradraget finner du under den foreløpige beregningen av skatt.

Fagforeningskontingent

Fradrag for innbetalt fagforeningskontingent inkludert forsikringspremie er maksimalt 8.000 kroner i 2024. Det gis også fradrag for kontingent til utenlandsk arbeidstakerorganisasjon, forutsatt at vilkårene er oppfylt. Dersom fagforeningen ikke har innrapportert fradraget, må du selv føre det opp i skattemeldingen.

Studenter og pensjonister uten skattepliktig lønn har ikke krav på fradrag for fagforeningskontingent, fordi utgiften ikke har sammenheng med skattepliktig inntekt.

Faglitteratur

Utgifter til faglitteratur i tilknytning til jobb inngår i minstefradraget, og vil derfor kun være aktuelt hvis du krever fradrag for faktiske utgifter i stedet for minstefradrag.

Ferge

Se «Bompenger» – de samme regler gjelder.

Flyttekostnader

Har du måttet flytte på grunn av arbeidet kan du kreve fradrag for kostnadene forutsatt at du har akseptert tilbudet om stilling før flyttingen starter. Beløpet inngår imidlertid i minstefradraget, og vil derfor kun være aktuelt hvis du krever fradrag for faktiske utgifter.

Prøv heller å få beløpet dekket skattefritt av ny arbeidsgiver.

Foreldrefradrag

Det gis fradrag for utgifter til pass og stell av barn, normalt for barn under 12 år. Fradraget gis for faktiske utgifter, begrenset oppad til 25.000 kroner for et barn.  Maksimalbeløpet øker med 15.000 kroner for hvert ytterligere barn. For to barn er altså maksimalt fradrag 40.000 kroner.

Har man flere barn under 12 år, har det ingen betydning om alle utgiftene knytter seg til bare det ene barnet.

Vær oppmerksom på at det er et vilkår for fradragsrett at du har betalt kostnadene via bank dersom samlet beløp til en mottaker er minst 10.000 kroner.

Fremførbart underskudd

Dersom du har fradrag som er større en inntektene dine, blir nettoinntekten negativ. Dette kan for eksempel være tilfelle dersom du har hatt store tap ved salg av fast eiendom eller aksjer. Et slikt underskudd fremføres til påfølgende år.

Er du gift, vil underskuddet først overføres til din ektefelle. Eventuelt resterende underskudd overføres til din skattemelding påfølgende år.

Gave til frivillige organisasjoner

Det gis fradrag for gaver til visse frivillige organisasjoner.

For at gaven skal være fradragsberettiget må organisasjonen som mottar gaven høre til i Norge eller annet EØS-land. Organisasjonen må ha et ideelt formål og må være registrert i Enhetsregisteret (eller tilsvarende register for utenlandske organisasjoner). Selskaper og sammenslutninger må i tillegg ha nasjonalt omfang, dette gjelder også tros- og livssynssamfunn. For stiftelser gjelder ikke et slikt krav, disse må i stedet motta offentlig støtte i det år gaven gis.

Mottakerorganisasjonen må innrapportere gaven til Skattedirektoratet på givers personnummer (organisasjonsnummer) for
at gaven skal gi fradragsrett. Gaven skal fremgå av den forhåndsutfylte skattemeldingen. Ved manglende innrapportering, må du ta kontakt med den aktuelle organisasjonen og be om ny innrapportering.

Har du gitt gaver til utenlandske organisasjoner innenfor EØS-området, må du selv kreve fradrag i skattemeldingen. Sørg for å ha dokumentasjon på innbetalt beløp hvis skattekontoret skulle etterspørre dette.

For å få fradrag må gaven være på minst 500 kroner per organisasjon samlet gjennom inntektsåret. Maksimalt fradrag er 25.000 kroner i 2024.

Har du gitt mer enn maksimalbeløpet ett år, kan det overskytende ikke overføres til senere inntektsår.

Eksempel: Kari har gitt 500 kroner i gave til Røde Kors i 2024 og vil ha krav på fradrag for hele beløpet. Ola derimot ønsket å gi gave til flere organisasjoner og ga 250 kroner til fire forskjellige organisasjoner. Siden gavene til den enkelte organisasjon er under 500 kroner vil Ola ikke få noe fradrag.

Legg merke til at ektefeller har hvert sitt maksimalbeløp.

Eksempel: Erik har gitt 17.000 kroner til Kirkens bymisjon. I tillegg har han og hans kone Berit til sammen gitt 16.000 kroner til Plan Norge. Alt er imidlertid innrapportert på Erik, og han vil derfor bare få fradrag for 25.000 kroner, mens Berit ikke får fradrag for noe.

TIPS: Erik bør i dette tilfellet ta kontakt med Plan Norge, og be om at halvparten av gavebeløpet, 8.000 kroner, blir innrapportert på Berit.

Gave til vitenskapelig forskning

Det er fradragsrett for gave til institutt som,  med medvirkning av staten, driver vitenskapelig forskning. Fradrag gis for inntil 10.000 kroner, uavhengig av skattyters inntekt.
Fradrag for større beløp gis med inntil 10 prosent av skattyters alminnelige inntekt (før fradrag for gaven).

Eksempel: Evas alminnelige inntekt (nettoinntekt) før fradrag for gaven er 400.000 kroner. Hun kan få fradrag for gave på inntil 40.000 kroner.

Det er et vilkår for fradrag at mottaker innrapporterer gaven til Skattedirektoratet.

Gaven skal fremgå av den forhåndsutfylte skattemeldingen. Ved manglende innrapportering, må skattyter ta kontakt med det aktuelle instituttet og be om at de innrapporterer de nødvendige opplysninger om gaven til skattemyndighetene.

Gebyrer, bøter og lignende

Etableringsgebyr mv. ved nytt lån

Ved kjøp av bolig betaler du enten dokumentavgift (hvis det er en selveierbolig) eller et gebyr til borettslaget/forretningsfører, og i tillegg et tinglysingsgebyr i forbindelse med hjemmelsovergangen. Disse utgiftene kan du ikke kreve direkte fradrag for (de er likevel en del av inngangsverdien).

Det gebyret som betales til banken i forbindelse med at du tar opp lån, kan du derimot føre til fradrag. Banken vil vanligvis sørge for å føre opp dette gebyret sammen med gjeldsrentene slik at det er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Refinansiering

Dersom du refinansierer lån kan du trekke fra både gebyret til banken (som ved nytt lån), utgifter til tinglysing av ny pantobligasjon og dessuten eventuelle utgifter til ny takst i forkant av refinansieringen.

Det er bare gebyret til banken som er forhåndsutfylt. Tinglysingsgebyr og utgifter til ny takst må du selv føre opp i skattemeldingen.

Tegningsgebyr

Du får fradrag for gebyrer som knytter seg til etableringen av spareordninger (tegningsgebyr). Men siden gebyret anses å knytte seg til avkastningen av spareordningen gis det først fradrag når avkastningen er endelig – normalt når spareordningen avsluttes.

VPS-gebyr

VPS-gebyr er fradragsberettiget.

Inkassogebyr

Inkassogebyr og omkostninger i forbindelse med inkasso er ikke fradragsberettiget.

Hjemmekontor

Dette er et fradrag for deg som har et rom hjemme som er i eksklusiv bruk i jobb for arbeidsgiver. Fradraget settes sjablongmessig til 2.128 kroner året, eller alternativt de faktiske utgifter til strøm, og utgifter til boligen som kan tilordnes dette rommet. Fradraget inngår i minstefradraget, og vil derfor kun være aktuelt hvis du krever faktiske utgifter.

Prøv heller å få beløpet dekket skattefritt av arbeidsgiver.

Juridisk bistand

Utgifter til advokat er fradragsberettiget dersom de har tilknytning til skattepliktig inntekt. Hvorvidt du taper eller vinner den aktuelle saken har ingen betydning. Er utgiften relatert til lønnsinntekt inngår fradraget i minstefradraget, alternativt som fradrag for «faktiske kostnader» som erstatter minstefradraget.

Skilsmisse

Du har ikke krav på fradrag for advokatutgifter vedrørende tvist om skilsmisseoppgjør eller betaling av barnebidrag, fordi deling av skilsmissebo ikke er en skattepliktig realisasjon, og fordi barnebidrag ikke er skattepliktig inntekt. Ektefellebidrag er derimot skattepliktig for mottaker og fradragsberettiget for betaler, slik at dersom saken også gjelder ektefellebidrag, er denne delen av advokatutgiftene fradragsberettigede.

Erstatningsoppgjør

Fradragsretten for advokatutgiftene er avhengig av om en eventuell erstatning er skattepliktig. Ved personskade vil for eksempel den del av advokattimene som gjelder erstatning for tapt arbeidsfortjeneste være fradragsberettiget, fordi denne delen av erstatningen er skattepliktig. Fradragsretten forutsetter imidlertid at advokatutgiftene ikke er dekket av forsikringsselskapet eller andre.

Bistand ved skattefastsettingen

Det gis fullt fradrag for kostnader til juridisk bistand mv. til utarbeidelse av skattedokumenter som for eksempel skattemelding og bistand til avklaring av spørsmål under den ordinære skattefastsettingen.

Kreditfradrag

Har du inntekt fra utlandet, for eksempel utbytte fra utenlandsk selskap, renteinntekt i utenlandsk bank, utleieinntekt fra eiendom i utlandet, eller lønn/pensjon fra utlandet, og du har betalt skatt i utlandet, kan du ha krav på kreditfradrag i Norge for skatten du har betalt.

Lån i arbeidsforhold

Har du lån fra arbeidsgiver, og har betalt renter – eller er skattlagt for rentefordelen, husk på å kreve rentefradrag. Dette rentefradraget er ikke forhåndsutfylt.

Minstefradrag

Alle som mottar pensjon og/eller lønn, har krav på minstefradrag. For pensjon utgjør minstefradraget 40 prosent av pensjonsinntekten, maksimalt 86.250 kroner.

For lønn er fradraget 46 prosent av lønnen, maksimalt 104.450 kroner.

Pendlerfradrag

Dersom du bor utenfor ditt ordinære hjem på grunn av arbeidet kan du ha krav på fradrag for de ekstra kostnadene dette medfører.

Pensjonssparing/forsikring

Har du inngått avtale om egen pensjonssparing (IPS) skal fradragsberettiget innskudd eller premie være forhåndsutfylt i skattemeldingen. Maksimalt beløp er 15.000 kroner.

Har du betalt en egenandel i pensjonsordningen på jobben (innskudds- eller foretakspensjon) skal fradragsberettiget beløp være forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Personfradrag (klassefradrag)

Personfradraget er i 2024 på 88.250 kroner. Fradraget fremgår ikke av skattemeldingen, men legges inn av skattemyndighetene ved beregningen av skatten. Skatteklasse 2 er bortfalt, slik at også de som tidligere ble lignet i klasse 2 får et personfradrag på 88.250 kroner. For ektefeller kan det lønne seg å fordele kapitalinntekter og -kostnader, slik at begge får utnyttet personfradraget fullt ut.

Eksempel: Martin og Milda er gift. Martin studerer og har for tiden ingen lønnsinntekt. Milda har arvet aksjer i familiebedriften, og mottok 55.000 kroner i utbytte i 2024, i tillegg til ordinær lønn.

Dersom Milda fører utbyttet opp i sin skattemelding, vil hun få et personfradrag på 88.250 kroner. Martin får ikke personfradrag da han ikke har inntekter. Samlet vil de dermed få ett personfradrag på 88.250 kroner.

Dersom de i stedet fører utbyttet opp i Martins skattemelding, vil begge få et personfradrag på 88.250 kroner. Martin får fullt personfradrag fordi han nå har en nettoinntekt på 94.600 kroner (kr 55.000×1,72), mens Milda beholder personfradraget sitt fordi hun har en ordinær lønnsinntekt. Samlet personfradrag blir dermed 176.500 kroner.

Ekteparet sparer til sammen 19.415 kroner i skatt ved å føre utbyttet i Martins skattemelding ((kr 176.500 – kr 88.250) * 22 %).

Sjøfolk og fiskere

Det gis et særskilt fradrag til fiskere og sjøfolk på 30 prosent av inntekten. Sjømannsfradraget er maksimalt 83.000 kroner, mens fradraget for fiskere og fangstfolk maksimalt kan utgjøre 154.000 kroner.

Skattefradrag for alderspensjon

Det gis et skattefradrag for pensjonsinntekt. Skattefradraget omfatter mottakere av alderspensjon, offentlig AFP og tilsvarende pensjoner fra annen EØS-stat. Skattefradraget beregnes individuelt for hver enkel person på bakgrunn av samlet pensjonsinntekt og fremgår av den foreløpige skatteberegningen. Maksimalt skattefradrag er 34.350 kroner i 2024.

Skattefradraget kan ikke overstige summen av beregnede inntektsskatter og trygdeavgift. For ektefeller kan det derfor lønne seg å fordele kapitalinntekter og -kostnader.

Eksempel: Stein har betydelige kapitalinntekter. Hans ektefelle Inger har pensjon på 200.000 kroner. Inger har i utgangspunktet krav på et skattefradrag på 34.350 kroner, fordi hennes pensjon er lavere enn 258.400 kroner. Skattefradraget kan imidlertid ikke overstige beregnet skatt, og hennes skatt på pensjonen er bare 17.185 kroner. Hun får altså ikke utnyttet 17.165 kroner av skattefradraget.

I denne situasjonen vil det lønne seg å overføre kapitalinntekter på 78.023 kroner fra Stein til Ingers skattemelding. Som en følge av overføringen øker skatten hennes med 17.185 kroner, til 34.350 kroner, og hun får utnyttet skattefradraget på 34.350 kroner fullt ut.

Skjermingsfradrag

Har du utbytte fra norske eller utenlandske aksjer, pass på at skattepliktig beløp reduseres med skjermingsfradraget. Skjermingsfradrag forutsetter at du eide aksjene per 31.12.24.

Fradraget fremgår av RF-1088 for aksjer du har i norske selskaper (og utenlandske selskaper registrert på Oslo børs), men du må selv gjøre utregningen.

Svindel

Har du blitt lurt til å investerer i noe som skal gi skattepliktig inntekt, for eksempel aksjer, kryptovaluta eller valutahandel, og så viser det seg at det du har blitt lurt til å investere i er fiktivt eller verdiløst, kan tapet være fradragsberettiget.

Hvis du mener at du har krav på fradrag, må du kreve dette fradraget i skattemeldingen. Det er laget en egen rubrikk i skattemeldingen, som heter «tap ved svindel knyttet til investeringer». Du finner denne under hovedtemaet «finans».

Såkalt kjærlighetssvindel eller BankID-svindel gir ikke rett til skattemessig fradrag, fordi tapet ikke har sammenheng med skattepliktig inntekt.

Særfradrag for store sykdomsutgifter

Det kan på nærmere vilkår gis fradrag for merkostnader til sykdom dersom kostnadene skyldes varig sykdom eller svakhet og utgjør minst 9.180 kroner i løpet av året.

Særfradrag for lettere nedsatt ervervsevne

Har du varig lettere nedsatt ervervsevne uten at du mottar uførepensjon eller andre offentlige stønader kan du ha krav på særfradrag. Skattemyndighetene vil foreta en vurdering av din og eventuell ektefelles eller samboers økonomi, for å avgjøre om det er grunnlag for å gi fradrag. Særfradrag på grunn av lettere nedsatt ervervsevne utgjør 9.180 kroner per år.

Vær oppmerksom på at fradraget ikke kan gis sammen med særfradrag for store kostnader ved sykdom. Du bør begrunne kravet i eget vedlegg til skattemeldingen, samt levere legeattest.

Tap ved realisasjon av aksjer

Tap på aksjer er fradragsberettiget.

Tap ved realisasjon av bolig

Kostnader knyttet til kjøp og salg av bolig kan føres til fradrag dersom en ikke oppfyller vilkårene til bo- og eiertid for skattefritt salg.

Tap ved realisasjon av verdipapirfond

Tap på verdipapirfond er fradragsberettiget.

Underskudd fra tidligere år

Se «Fremførbart underskudd».

Underskudd ved utleie av fast eiendom

Underskudd ved utleie av fast eiendom er fradragsberettiget. Under temaet «Bolig og eiendeler» spesifiserer du hvordan underskuddet fremkommer.

Utdanning

Det gis ikke fradrag for utgifter til en grunnutdannelse, men dersom du selv har måttet dekke kurs eller annen utdanning for å holde vedlike utdanningen for å kunne gjøre din jobb, så er det fradragsrett, men bare dersom du krever fradrag for faktiske kostnader i stedet for minstefradrag. Det samme gjelder utgifter til tilleggsutdanning på grunn av nye kompetansekrav som er nødvendig for å beholde stillingen.

Valutatap

Ved nedbetaling, eventuelt innfrielse av lån tatt opp i fremmed valuta, kan det oppstå tap. Valutatapet settes lik differansen mellom kursen ved låneopptaket og kursen ved betalingen, multiplisert med valutabeløpet.

Eksempel: Tor har tatt opp lån på 100.000 i svenske kroner. Kurs ved opptak: 0,99 kroner. Kurs ved innfrielse av lånet: 1,02 kroner. Tapet, som føres i skattemeldingen, blir dermed: 0,03 x 100.000 kroner = 3.000 kroner

Vedlikehold

I regnskapsbehandlet bolig (dvs. skattepliktige leieinntekter) har du krav på løpende fradrag for vedlikeholdsutgifter. Utgifter til påkostninger gir ikke løpende fradragsrett, og må tillegges inngangsverdien. Påkostninger reduserer således en eventuell skattepliktig gevinst eller øker et eventuelt fradragsberettiget tap.

Yrkesreiser

Får du ikke kjøregodtgjørelse for bruk av egen bil på yrkesreiser av arbeidsgiver, kan du kreve fradrag for 3,50 kroner per kilometer, men bare dersom du krever fradrag for faktiske kostnader i stedet for minstefradrag.