Vi håper politikerne i Lillestrøm viser respekt for skattebetalernes penger

Visst er det fristende å anke eiendomsskatt-dommen fra tingretten. Det handler om store summer, men disse blir neppe mindre av å tape en ny rettsrunde.

Ivar Slettedal

Politikerne i Lillestrøm skal ta stilling til om de skal anke eiendomsskattesaken til lagmannsretten. Foto: Jan-Tore Egge, creative commons

Vi var mange som undret oss over at Lillestrøm kommune valgte å ta kravet om tilbakebetaling av eiendomsskatt for retten. Det viser seg at Lillestrøm kommune har krevd inn for mye eiendomsskatt, men da kravet om tilbakebetaling kom – satte kommunen seg på bakbeina. 

Også motviljen mot å betale tilbake penger kan være forståelig, selv om det er midler kommunen i utgangspunktet ikke skulle ha. Likevel fremstår det for utenforstående at Lillestrøm kommune sløser med innbyggernes skattepenger ved å ta saken for retten. Hvorfor, spør du kanskje, jo, fordi det allerede forelå en dom fra lagmannsretten i en tilsvarende sak med Elverum kommune. Denne dommen viste at kommunen hadde gjort feil da de fjernet den lokale reduksjonsfaktoren – ikke ulikt saken til Lillestrøm kommune. Elverum tapte i både tingrett og lagmannsrett, og anken til Høyesterett førte ikke frem.

Resultatene i tre rettsinstanser gir en sterk pekepinn på hva Lillestrøm kommune kan vente seg om kommunens politikere velger å anke dommen. Økte saksomkostninger. 

Skattebetalerforeningen håper at kommunens politikere tenker seg godt om. For det er nok lett å vurdere at en anke er fordelaktig, for tenk om kommunens regning da reduseres. Det er tross alt snakk om flere hundre millioner kroner. Samtidig er det lett å se at dersom lagmannsretten følger dommen mot Elverum kommune, blir regningen høyere. 

Det er skattebetalerens penger som til slutt vil betale advokatregningen. Skattebetalerforeningen ber derfor kommunen å vise respekt for skattebetalerens penger når de vurderer hvorvidt dommen fra tingretten skal ankes eller ikke.