Vil ikke endre på skattefri kompetanseløft: – Hindrer omgåelse av skattesystemet

Frykt for omgåelse av skattereglene gjør at finansministeren ikke ønsker å endre reglene.

Martin Huseby Jensen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å endre exit-skatt, men møter sterk motbør. Foto: Kenneth Hætta/Finansdepartementet

Å sikre riktig kompetanse på arbeidsplassen er viktig. Ved å støtte etterutdanning for de ansatte gjøres nettopp dette. Men i dag er reglene slik at dersom arbeidstageren har vært ansatt kortere enn et år, blir utdanningskostnadene bedriften gir skattlagt på lik linje med inntekt.

Nettopp dette tok Venstres Alfred Jens Bjørlo i Venstre tak i, og sendte spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

«Er statsråden enig i at ei slik skattlegging er uheldig, og vil statsråden ta initiativ til å endre dagens regelverk slik at det stimulerer betre til omstilling og kompetanseheving hos nytilsette?» spurte stortingsrepresentanten.

Her kan du lese hele spørsmålet og svaret

Vil ikke endre

Finansministeren svarer med blant annet å påpeke at det er først når utdanningen er lenger enn to måneder at den blir skattlagt det første året.

«Kravet om at arbeidstaker må ha jobbet i minst ett år hos arbeidsgiver for å få dekket utdanningsutgifter skattefritt, bidrar til å hindre omgåelse av skattesystemet vårt», skriver Vedum og fortsetter: «Vilkåret begrenser muligheten til å ansette og lønne personer som er i slutten av dyre utdanningsløp gjennom dekning av utdanningsutgifter fremfor ordinær skattepliktig lønn.»

Finansministeren synes å være bekymret for at om vilkåret fjernes, så vil arbeidsgivere gi lønn i slutten av utdanningen gjennom en skattefri naturalytelse. Altså mener Vedum at ettårskravet gir større sikkerhet for at kompetansen gir avkastning og forblir i bedriften.

«Jeg mener derfor at det ikke er grunnlag for å gjøre endringer i dagens regelverk.»

Under kapittelet Arbeid, trygd og pensjon i Skattehåndboken finner du mer om naturalytelser