Vedum lover skattekutt i budsjettet

Finansminister Vedum lover skattelette for de med middels og lavere inntekt. Exit-skatten vil han derimot ikke si noe om.

Martin Huseby Jensen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i samtale. Foto: Senterpartiet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lover å kutte skattene for de med lav og middels inntekt. Det kom fram under Politisk Kvarter i NRK tirsdag. Regjeringen arbeider med statsbudsjettet for 2025, som vil bli lagt fram i oktober.

Vedum viser til at regjeringen har redusert inntektsskatten med 8,9 milliarder i løpet av de snart tre årene Støre-regjeringen har styrt.

– Det betyr mye for en familie. Det kan fort bli over 9.000 kroner før fradragene. Vi ønsker å fortsette den retningen, gjorde finansministeren det klart i NRK.

Statsråden forteller at regjeringen vil fortsette å fremme skattegrep som stimulerer til at folk skal stå i jobb. Det ble vist til Frps innspill om at det i tabellene i statsbudsjettet viser at det er snakk om noen hundrelapper i skattekutt.

– Det er jo en detalj om vi holder det opp mot renteøkningene og kassalappen når helgehandelen er gjennomført, påpekte programleder Håvard Myklebust.

Her kan du se hele sendingen. 

Stimulerer til arbeid

– Du har veldig god råd om du mener det (skattekutt red.anm.) er lommerusk, svarte Vedum.

– Hvem ønsker du å møte med kuttene?

– De som drar på arbeid hver eneste dag og holder Norge i gang. Vi ønsker et skattesystem som stimulerer til jobb.

Administrerende direktør Karine Ugland Virik sier at det er veldig bra at regjeringen ønsker å redusere inntektsskatten for å stimulere til jobb.

– Samtidig er det viktig at regjeringen også stimulerer til etablering og å opprettholde arbeidsplasser. Over de siste årene har Støre-regjeringen hevet både formuesskatten og utbytteskatten, og innført, eller varslet innførsel, av nye skatter. Jeg konstaterer at han gjentar at den midlertidige arbeidsgiveravgiften skal bort. Dette er det ikke noe nytt i, sier Virik.

Vedum gjentok ønsket om å avvikle den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften hans regjering innførte i sitt første budsjett for to år siden. Denne avgiften har Vedum flere ganger tidligere sagt at skal avvikles. Samtidig ble innslagspunktet hevet under fremleggelsen av årets statsbudsjett i fjor høst.

– Det var helt riktig å innføre denne. Vi var tydelig på at det ikke var en varig løsning, slo statsråden fast.

Holder tett om exit

Vedum ville ikke svare på om det kommer endringer i formuesskatten. Han ville ikke varsle endringer i skattesystemet som næringslivet vil finne glede.

– Det kommer med statsbudsjettet, poengterte ham.

Så hva da med exit-skatten, ville programlederen vite. Regjeringens foreslåtte endringer i exit-skatteregelen har møtt sterk motbør. I forslaget ligger at gründere må betale skatt på sine eierandeler innen 12 år etter utflytting. Verdifastsettelsen ligger på utflyttingstidspunktet. Altså kan selskapets verdi være rasert i mellomtiden. Skattebetalerforeningen mener at forslaget er mangelfullt utredet og bære preg av hastverk.

– Den har vært på høring og så må regjeringen fatte beslutning på grunnlag av høringen og så må Stortinget fatte sin beslutning igjen. Vi skal selvfølgelig lande det på et ordentlig vis når vi har gått gjennom høringen, sa Vedum uten å røpe noe mer.

– Slik exit-skatten fremstår i regjeringens forslag, er den ikke godt nok utredet. Vi håper at regjeringen velger å lytte til de rekordmange høringsuttalelsene som er kommet inn i denne saken. Skattebetalerforeningen frykter at den foreslåtte endringen vil kunne svekke nyetableringene i Norge, avslutter Virik.