Lillestrøm dropper anke – Eneste fornuftige

Lillestrøm velger ikke å anke eiendomsskatte-dommen fra tingretten. Noe annet ville vært overraskende å gjøre.

Ivar Slettedal

Politikerne i Lillestrøm skal ta stilling til om de skal anke eiendomsskattesaken til lagmannsretten. Foto: Jan-Tore Egge, creative commons

Litt over to måneder etter at dommen mot Lillestrøm kommune falt, har formannskapet med knappest mulig flertall valgt ikke å anke til lagmannsretten. Det som i dette tilfellet er overraskende er at 7 av 15 stemmer ønsket å anke dommen. Vi tror at dersom saken hadde blitt behandlet i lagmannsretten, ville kommunen også tapt her.

Det var tre borettslag som trakk Lillestrøm kommune for retten etter at de hadde betalt for mye i eiendomsskatt. Dette skjedde som følge av at kommunen fjernet den lokale reduksjonsfaktoren etter at den obligatoriske nasjonale reduksjonsfaktoren ble innført. Dette hadde kommunen på dette tidspunktet ikke mulighet til i henhold til loven.

Skattebetalerforeningen har i grunn lurt på hvorfor Lillestrøm valgte å prøve spørsmålet for retten. I forkant var Elverum kommune gjennom to rettsrunder for å få prøvet tilnærmet identisk spørsmål. Elverum tapte i to rettsrunder og anken ble avvist av Høyesterett. Alt lå til rette for at Lillestrøm kommune også ville tapt i en ny rettsrunde.

Les også: Kanskje har du betalt for mye i eiendomsskatt

I tillegg til de tre seirende borettslagene har ytterligere ti borettslag stevnet kommunen. I verste fall kan dommen koste kommunen et par hundre millioner kroner. Det er tungt. Samtidig er flertallets beslutning den mest fornuftige all den tid kommunen neppe ville vunnet i høyere rettsinstanser. Her har formannskapet i Lillestrøm vist respekt for skattebetalernes penger. Det er veldig bra.

At kommunen nå vil rydde opp i sine feil står det respekt av.

Det er flere kommuner som har begått samme feil som Elverum og Lillestrøm kommuner. Altså at de fjernet den lokale reduksjonsfaktoren etter at den obligatoriske nasjonale reduksjonsfaktoren ble innført. Noe som har gjort at innbyggerne har betalt for mye inn i eiendomsskatt.

Enkelte av kommunene har valgt å se bort fra dommen mot Elverum kommune i lagmannsretten, og har heller valgt å følge tingrettssaken mot Lillestrøm kommune. Nå er denne rettskraftig og vi forventer at kommunene som har sittet på gjerdet nå rydder opp.

SBF Skatteadvokater kjenner til fire konkrete kommuner inkludert Lillestrøm og Elverum som har begått denne feilen, men vi tviler på at disse er de eneste. Etter hva vi forstår skal det være snakk om ti kommuner til.

Nå foreligger det to rettskraftige dommer knyttet til problemstillingen hvor to forskjellige kommuner har tapt hver sin sak om eiendomsskatten. Om ordlyden i vedtakene er noe forskjellig, er neppe konklusjonen rettslig det. Det bør være incitament nok for kommunene å ta ansvar, rydde opp og å komme skattebetalerne sine i møte for å komme til minnelige ordninger. Hvis ikke kan det bli dyrt. Unødvendig dyrt.