Slik vil Arbeiderpartiet håndtere skatter i fremtiden

Arbeiderpartiet ønsker å holde selskaps- og personbeskatningen på dagens nivå. Samtidig vil de jobbe for internasjonale formuesskatt.

Martin Huseby Jensen

Nestleder Tonje Brenna presenterte Arbeiderpartiets førsteutkast til partiprogram. Her vises det blant annet til internasjonal formuesskatt. Foto: Arbeiderpartiet

«Vi vil holde de samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå som i dag.» heter det i Arbeiderpartiets førsteutkast til nytt partiprogram for 2025-2029, som ble presentert mandag.

Du finner dokumentet på denne nettsiden

I programmet vises det til at et bredt skatte- og avgiftsgrunnlag gir rom for lavere satser. I tillegg understrekes det at et progressivt skattesystem er viktig for både vekst og fordeling.

Arbeiderpartiet og skatteflukten

«Arbeiderpartiet vil føre en ansvarlig og forutsigbar skattepolitikk som bidrar til økt sysselsetting og mer redelig fordeling.»

I førsteutkastet blir det også pekt på multinasjonale selskap og internasjonale skatter. Partiet tar også for seg utflytterne i dokumentet.

«I en verden preget av mer isolasjon og nasjonalisme vil en økonomi som vår være sårbar. Multinasjonale selskaper kan i stor grad unngå beskatning på verdier skapt i Norge. Noen svært rike nordmenn utnytter også store hull i skattesystemet. Resultatet er at systemet blir mindre omfordelende og at forskjellene øker.»

Arbeiderpartiet mener det er behov for felles spilleregler, internasjonale avtaler og sterkere internasjonalt samarbeid «for å sikre at store selskaper og formuende betaler sin rettmessige andel til fellesskapet.»

Les også: Høyre og Frp lover kutt i formuesskatten

Arbeiderpartiet vil:

• Holde de samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå som i dag

• Bruke finanspolitikken aktivt til å sørge for høy sysselsetting, økt produktivitetsvekst, reduserte økonomiske forskjeller og nødvendig omstilling

• Følge handlingsregelen for en forsvarlig innfasing av oljepenger i norsk økonomi over tid

• Ha mer åpenhet om skatt, selskapsstrukturer og eierforhold

• Føre en forutsigbar og ansvarlig skattepolitikk for økt sysselsetting og mer rettferdig fordeling, som tar bedre hensyn til klima og natur og styrker velferdsstatens langsiktige bærekraft.

Arbeiderpartiet mot utlandet

I dokumentet påpekes det at skjult utenlandsk eierskap øker forskjellene. Derfor ønsker Ap å intensivere internasjonalt samarbeid for å forhindre kapitalflukt.

«Vi vil jobbe for globale standarder for skatt, åpenhet og aktsomhetsvurderinger. Å øke den internasjonale minimumssatsen for selskapsskatt til 25 prosent og å innføre et offentlig globalt register over rettmessige eiere av selskaper, eiendommer og verdipapirer, er sentralt i dette arbeidet.»

I Norge ønsker Arbeiderpartiet videre å sikre at eierskapsregisteret ikke har mangler og er tilgjengelig for alle. Og så har partiet et ønske som vil kunne demme opp for skatteflukten til Sveits.

«Arbeide for å innføre en global formueskatt for å finansiere felles velferd og redusere forskjellene i verden, og støtte FNs arbeid med en internasjonal skattekonvensjon.»