SV vil skattlegge eiendom ytterligere

SV ønsker å gjeninnføre arveskatt, fjerne makstaket på eiendomsskatt og stramme til formuesskatten for de aller rikeste.

Martin Huseby Jensen

SV-leder Kirsti Bergstø Foto: Ingerid Jordal

SV vil øke skatten på store formuer, arv, eiendom og høye inntekter, heter det i partiets forslag til nytt partiprogram. SV vil videre tette skattehull og bekjempe skatteflukt.

Tirsdag presenterte SV programforslaget som du finner her.

«Vi må ha et skattenivå som sørger for at felles velferd fortsatt betales av fellesskapet,  tette skattehull og bekjempe skatteflukt. Vi vil gjøre det vanskeligere for de rikeste å flytte til utlandet for å unngå å betale skatt og bidra til felles velferd.» heter det i programutkastet.

Les også: Slik vil Ap styre skattene

SV og boligene

Partiet ønsker at boligprisene skal være på et overkommelig nivå, og at de dyreste boligene skattlegges mer.

«Vi vil skjerpe beskatning av sekundærbolig og fritidsbolig, og redusere netto skattefordeler til eiendom, særlig de dyreste boligene. Vi vil regulere bankenes utlån, slik at spekulasjonen reduseres og førstegangskjøpernes prioriteres.»

Videre ønsker partiet å innføre høyere skattlegging og strengere regulering av dagsutleie i privatutleide boliger. Partiet ønsker også å ha en progressiv beskatning på bolig og annen eiendom, samt å fjerne grensen for maksimal eiendomsskatt.

«Kommunene skal ha mulighet til å sette høyere eiendomsskatt på sekundærboliger.»

Les også: Høyre og Frp lover kutt i formuesskatten

SV og verden

Partiet ønsker å jobbe for at den globale minimumsskatten for selskap økes til minst 25 prosent. Videre ønsker SV å innføre en global formuesskatt for dollarmilliardærer og å innføre en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. SV ønsker også å innføre en internasjonal beskatning av overskudd i selskap som baseres på hvert lands andel av omsetningen.

«Å tette skattehull og gjøre det vanskeligere for de rikeste å flytte til utlandet for å unngå å betale skatt»

SV og generasjoner

De siste årene har det vært mye prat om arveskatt. Denne ble avviklet under den første Solberg-regjeringen da daværende Frp-leder, Siv Jensen, var finansminister.

SV ønsker å gjeninnføre generasjonsskatt.

«Vi vil innføre skatt på arv, med bunnfradrag på 10 millioner og nye trinn for ekstra stor arv. Inntektene skal gå direkte til å hjelpe unge mennesker til å få seg et trygt hjem.»

– Det er uaktuelt for Senterpartiet og Ap å innføre arveskatt. Arveskatt har nokre uheldige utslag, der nokon ikkje hadde råd til å ta over verdiane, seier leiaren i finanskomiteen Tuva Moflag fra Arbeidarpartiet til NRK.

Det har også vært flere forslag knyttet til endringer i barnetrygden. SV ønsker å trappe opp barnetrygden per barn til 30.000 kroner utbetalt årlig, samtidig som trygden skal regnes som skattbar inntekt.