Kommunene må feie for egen pipe

Hver femte krone kommunen har tatt for å gjennomføre tilsyn og for å feie piper, kan være feil. Det bør de rette opp i.

Hilde Alvsåker

Mange kommuner har tatt seg for godt betalt for feiertjenester. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Kommunale avgifter betaler vi kanskje ikke med glede, men vi betaler dem likevel for vi har ikke noe valg. Disse avgiftene er nødvendige for at kommunen skal kunne levere tjenester som vann, kloakk og feiing. Og så er det avgifter kommunene ikke skal berike seg på, derfor er de priset til selvkost. I tillegg til kommunens avgift kan det påløpe moms.

Det har hersket usikkerhet om feiegebyr skal faktureres med moms eller ikke. For snart 20 år siden uttalte Skattedirektoratet at feiegebyret skulle faktureres med moms. Ikke alle kommuner fikk med seg det, siden uttalelsen aldri ble publisert. Det førte til at noen kommuner har fakturert med moms, andre uten. Så spoler vi tiden 18 år fram. Skattedirektoratet har igjen vurdert spørsmålet om gebyret skal faktureres med moms. Svaret som kom da, er motsatt av tidligere: Direktoratet konkluderer med at tjenesten er offentlig myndighetsutøvelse, og er derfor unntatt moms.

Altså innebærer denne siste uttalelsen at mange kommuner har tatt for mye betalt for feiertjenestene. Hver femte krone skattebetalerne har sendt til kommunen for denne tjenesten, skulle blitt igjen hos kommunens innbyggere.

Alt tyder på at konklusjonen fra direktoratet innebærer at innbyggerne som er blitt uriktig fakturert, kan kreve momsen tilbakebetalt for 3 år tilbake i tid.

Så kan man spørre seg om dette er hensiktsmessig. Moms som er betalt på feiegebyret er neppe noen store sum for den enkelte innbygger. Selv med tre år slått sammen. Momsen kommunen har betalt inn til staten vil de få tilbake igjen og dermed ikke lide økonomisk tap, men administrasjonskostnadene med retting av feilen må kommunene stå for selv. I noen tilfeller kan det derfor kanskje være like greit å la slike krav ligge.

Likevel kan og bør vi stille krav til kommunenes etterrettelighet, og ikke minst informasjonsplikt. Har noe endret seg for innbyggerne, bør det informeres om det. Bergen kommune var blant de som gjorde dette i 2024. Da regningen for fjerde kvartal ble sendt ut med moms, ble det informert om at dette var en feil det ville bli rettet opp i når det gjaldt året 2024. Lørenskog kommune har gjort det samme, og informerer i tillegg om at innbyggere som ønsker å få tilbake uriktig betalt moms lenger tilbake i tid, kan søke om det.

Det beste ville imidlertid være at kommunene av eget tiltak retter den uriktig oppkrevde avgiften for alle innbyggere det gjelder, istedenfor at den enkelte må be om retting. Dette haster det med, fordi fristen regnes 3 år tilbake i tid fra det tidspunkt man krever endring. Det betyr at krav på retting av uriktig oppkrevd moms i 2022 er snart foreldet.

Retter for alle kommunene viser skattebetalerne den respekten de fortjener.